Stilteretraites


“MIDWINTER RETRAITE INTO GREAT SILENCE”  van 21-23 december 2018

Tijdens deze retraite heb je de tijd om stil te staan, bij jezelf, je werk, je leven. Om een pas op de plaats te maken en te voelen hoe het met je is.

Stilte is een bijzonder fenomeen. Zo leeg en toch alles omvattend. Krachtig zonder schreeuwerig te worden. Stilte is een van de meest directe manieren om in aanraking te komen met je essentie.

Als alle lawaai buiten – maar vooral binnen in je – tot zwijgen komt, kun je jezelf pas écht ontmoeten. De kracht van de stilte is ontwapenend en laat je weinig mogelijkheden om afleiding in de buitenwereld te zoeken. Met deze kracht gaan we een weekend lang intensief werken. Eén groot innerlijk avontuur…

In retraite gaan wil zeggen: je terugtrekken op een stille plaats om tot jezelf te komen en je te bezinnen. Je laat los, in het vertrouwen dat zich in de stilte inzichten aandienen die je leven en werk zullen verrijken.

Als je dat van tijd tot tijd doet, breng je doen en zijn in balans. Je ervaart in het dagelijks leven weer een plek van rust in jezelf waar je telkens naar kunt terugkeren. Vanuit verstilling ontstaat weer het contact met je eigen bron, je diepere weten, je innerlijk kompas.

De winterwende of midwinter (21 december)  luidt het begin van de winter in . De dag is dan het kortst en we vieren symbolisch de terugkeer van het licht.  De dagen voor kerst is er altijd een speciale energie en de energie leent zich er deze dagen bijzonder goed voor om naar binnen te keren.

Ervaring van een deelnemer 
Na een dag  kom ik op een nieuwe laag in mijzelf. Eindelijk wordt het echt stil. Tot dan toe hebben de verschillende stemmen in mijn hoofd de ruimte gekregen om zich kenbaar te maken, maar vandaag lijken ze niet meer zoveel praatjes meer te hebben. Ze zijn gehoord, omdat ik eindelijk beschikbaar was en kunnen nu rusten. Het is net alsof ik afdaal in een diepere zielsruimte, een plek waar ik maar zelden kom en me helemaal thuis voel. Kun je nagaan, denk ik , hoe weinig ik normaal gesproken ‘thuis’ ben. Ik realiseer me dat ik het grootste deel van mijn leven op weg ben geweest naar… ja naar wat eigenlijk?

Ervaring van nog een deelnemer
van doen naar zijn…….
hoe moeilijk is het om niet te praten en niets te doen….er gewoon te zijn…met je gedachten en je gevoel….de eerste dag was dit voor mij een hele opgave. Ik voelde vooral onrust in mijn lichaam.ik merkte dat je niet overal iets mee hoeft. In het moment zijn en ervaren. Op dag 2 voelde ik ruimte ontstaan voor inzichten en kon ik ervaren wat er  binnen in mij  gebeurde. De verschillende soorten meditaties, de prettige omgeving en de begeleiding speelde daar een belangrijke rol bij. Het was een bijzondere ervaring die ik niet meer zal vergeten. Eenmaal weer thuis voelde ik voor het eerste sinds zeer lange tijd complete innerlijke rust. Hier was ik naar op zoek geweest!! Ik weet nu dat het kan, ook als ik me weer opgejaagd voel. Ik ben nu veel eerder in staat de onrust te herkennen en de rust te vinden die ik op dat moment nodig heb

Programma:
Gedurende deze dagen is er ruimte voor diverse vormen van (mindfulness) meditatie, wandelingen in de natuur, rituelen, reflectie, schrijfoefeningen, mindful bewegen, de maaltijden, en alles wat ons verder maar kan inspireren

Begeleiding: de retraite wordt begeleid door Inge Voeten.  Inge is de oprichter van Zuiderlicht, docent aan de mindfulnesstrainers opleiding en energetisch therapeut.  Mirjam is haar rechterhand, tevens de vaste kok / cateraar van Zuiderlicht. Zij zal tijdens de retraite alle maaltijden verzorgen.

Vanaf vrijdag 20.00 uur tot zondag 16.00 uur verloopt deze retraite volledig in stilte

Praktische informatie

Wanneer: deze retraite vindt plaats van vrijdag 21 t/m zondag 23 december 2018
Aankomen : vrijdag tussen 17.00 en 18.30 uur, diner om 19.00 uur
Vertrek: zondag om 17 uur
Start programma: vrijdagavond om 20.00 uur
Einde Programma: zondag om 17.00 uur

Accommodatie:
We verblijven dit weeend in: Finca Vrij , het splinternieuwe centrum ligt in Looperskapelle, een klein gehuchtje vlakbij het kleine dorp Scharendijke op het meest noordelijke eiland van Zeeland, Schouwen Duiveland.
Het is een prachtige plek, midden in de natuur, op een paar minuten van het strand en de Grevelingen.
Er is een mooie cursuszaal van 70 vierkante meter die licht en ruimtelijk is.
De grote, aangrenzende orangerie (genaamd ‘de Kas’) doet dienst doet als verblijfsruimte, waar je lekker kunt relaxen tussen het groen en waar we in de pauzes de maaltijden nuttigen. Ook is er een prachtige privétuin van ruim 5000 vierkante meter.
Voor meer informatie zie www.fincavrij.nl

Overnachten
Op Finca Vrij zijn er zes slaapunits/ appartementen . Deze appartementen met 2 verdiepingen (split level)  liggen in een apart gebouw en hebben elk een eigen badkamer/toilet. Afhankelijk van de  grootte van de groep, slapen er 1, 2, 3 of 4 personen per appartement. (bij 4 personen slapen er 2 boven en 2 mensen beneden.
Wanneer je een 1-eenpersoonskamer wilt, dan slaap je alleen boven of alleen beneden. Er geldt dan een toeslag van 95 euro voor het hele weekend.
(beperkt beschikbaar)

Maaltijden: Er wordt dit weekend lekker vegetarisch voor je gekookt door Mirjam Olthof, de vaste kok van Zuiderlicht. Er wordt vers en gezond gekookt met veel salades en groenten. De maaltijden zijn vegetarisch en het eten gebeurt gezamenlijk. Nadien ruimen we zelf af en helpen eventueel mee met de afwas.

Investering
De totale kosten van de retraite bedragen €249,- . Dit bedrag is inclusief programma, 2 overnachtingen, ontbijt, lunch, 3-gangendiners, koffie, thee, biologisch sap, fruit, snacks en 21% btw

Vervoer en adres
Scharendijke is ongeveer een uur rijden vanaf Breda. Het is mogelijk eventueel te carpoolen . Bij je aanmelding kun je aangeven of je ruimte hebt om carpoolers mee te nemen of dat je juist iemand zoekt, waar je mee kunt rijden. Wij brengen de deelnemers die wensen te carpoolen met elkaar in contact.
Het adres:
Kapelleweg 29a
4322 NG Scharendijke

Aanmelden & voorwaarden

Om je aan te melden voor deze retraite :

1. Stuur je een mail met je naam en telefoonnummer naar info@zuiderlichtbreda.nl

2. In de mail, geef je aan welke kamer je voorkeur heeft (1 of meerpersoons), en of je eventueel wilt carpoolen (rijden of meerijden)

3. Daarna ontvang je een factuur, na betaling van de factuur ben je definitief ingeschreven voor de retraite.